Van woonconsulent tot huiseigenaar: het verhaal van Tineke

18 juli 2024

Het leven zit vol verandering, vol verrassingen. Tegelijkertijd zit iedereen vol wensen, dromen en zorgen. Een nieuwe baan of het kopen van een huis zijn momenten die invloed hebben op de toekomst. We interviewden Tineke Hibma (37) over de belangrijke momenten in haar leven.

Tineke

"Negen jaar geleden solliciteerde ik naar de functie van woonconsulent bij CareX," deelt Tineke. "Op dat moment voelde ik een sterke behoefte aan verandering, ik had een dubbele baan en ik wilde echt wat anders. Ik kende het bedrijf al en CareX leek mij een leuke werkgever. Wat me vooral aansprak in deze functie was de variatie."

Bij CareX, een organisatie die leegstand oplost door maatschappelijk zinvol gebruik, stuitte ze op een mooie mix van uitdagingen, waarvan sommige behoorlijk ongewoon waren. "Eerder was het kantoor gevestigd in een oude gevangenis," vertelt Tineke enthousiast, "naast ons kantoor werden de cellen verhuurd aan artiesten. Dat was ook echt een bijzondere locatie om te werken."

Bent u gestart met een baan bij een woningcorporatie?

Dan bouwt u nu pensioen op via SPW.

Een kleine wereld met grote verantwoordelijkheid

“Doordat CareX geen groot bedrijf is, is mijn werk heel erg gevarieerd. Ik ben betrokken bij alles. Van het vooruitkijken naar waar CareX heengaat tot aan de dagelijkse problemen die je voor mensen moet oplossen," deelt ze. Deze betrokkenheid zorgt ervoor dat ze enthousiast blijft over de sector. "Elke dag is anders. En het geeft voldoening dat je mensen echt uit de brand kan helpen."

Van huren tot kopen

Het idee om zelf huiseigenaar te zijn, begon voor Tineke steeds meer te kriebelen. “Het leek mij zo leuk om een eigen huis te hebben, die je volledig naar je eigen smaak kan inrichten,” zegt ze opgetogen. Het is meteen duidelijk dat Tineke enthousiast wordt als het over interieur gaat. "In de afgelopen jaren heb ik verschillende huurhuizen ingericht, en vrienden vragen me ook om interieuradvies," legt ze uit. "Daar word ik altijd heel blij van, en een eigen project is natuurlijk extra leuk."

Twee jaar geleden hakte ze de knoop door en kocht ze een huis in Leeuwarden. “Het kopen van een huis is geen makkelijke beslissing. Zeker niet als je alleen bent. Ik merk dat het kopen van een huis wel echt invloed op mij had” geeft Tineke toe, “Het bracht behoorlijk wat stress met zich mee". Toch kan ze nu helemaal genieten van haar eigen plek. Dit heeft ze samen met hulp van familie helemaal op haar manier opgebouwd. “Ik merk dat ik met de koop van mijn huis mij vooral heb gefocust op het hier en nu, en dat verder vooruitkijken voor nu geen prioriteit was, ” reflecteert ze.

Tineke

Financiële toekomstplanning

Hoewel Tineke altijd geld spaarde, had ze geen duidelijke strategie voor haar financiële toekomst. Het kopen van een huis heeft ervoor gezorgd dat ze hier een stap in heeft gezet.  ”Ik heb altijd vanuit huis meegekregen dat huur weggegooid geld is. Wel een beetje ironisch, aangezien ik bij een organisatie voor tijdelijke huisvesting werk, en zelf ook veel woonplezier heb gehad in mijn eerdere huurwoningen. Toch ben ik nu blij dat ik zelf investeer in mijn huis, en dus de toekomst. Het is fijn dat mijn geld naar mijn huis gaat. Dat voelt voor mij beter dan huren. Maar verder dan deze toekomst had ik tot nu toe eerlijk gezegd niet gekeken. Ik heb nog niet echt nagedacht over mijn pensioen."

De hoogte van jouw pensioen

De hoogte van uw pensioen is afhankelijk van verschillende factoren. Benieuwd hoeveel u al heeft opgebouwd?

Leren loslaten en vooruitkijken

Als Tineke terugkijkt, zou ze zichzelf adviseren om minder zorgen te maken. “Nu de rust weer wat is wedergekeerd is het ook tijd om weer wat verder vooruit te kijken en naar mijn financiële situatie te kijken," zegt ze vastberaden. Met de koop van mijn huis is één checkbox afgevinkt, dus het is tijd voor de volgende. Bekijk net als Tineke uw financiële situatie en mogelijke pensioenkeuzes.