Pensioen aanvragen

Wilt u met pensioen gaan? Vraag uw pensioen dan digitaal aan in Mijn SPW. Binnen 6 maanden voor de gewenste pensioendatum kunt u uw pensioen aanvragen. Wij raden u aan om uw pensioen 2 maanden voor de gewenste pensioendatum aan te vragen, zodat uw eerste pensioenbetaling op tijd wordt overgemaakt.

In Mijn SPW doorloopt u stap voor stap alle keuzes die u heeft. U ziet direct wat dit financieel voor u betekent. Uw keuzes kunt u zo vaak aanpassen als u wilt. Heeft u alles naar wens ingevuld? Accepteer dan uw pensioenplan en uw aanvraag is verzonden. U krijgt van ons een bevestiging. De bevestiging vindt u ook terug bij uw berichten in Mijn SPW. Daarna is uw aanvraag definitief.

Let op! Uw pensioen gaat niet automatisch in. Stuur het aanvraagformulier in om uw pensioen aan te vragen.

Uw pensioen aanvragen in 4 stappen

Heeft u de mogelijkheden bekeken en wilt u uw pensioen aanvragen? Hieronder leest u hoe u dit doet.

Stap 1 - Log in bij Mijn SPW met DigiD
Ga daarna in Mijn SPW naar 'Plan en vraag aan'. Lukt het niet om in te loggen? Lees meer over inloggen met DigiD bij SPW.

Stap 2 - Maak uw pensioenvoorstel in de Pensioenplanner
U doorloopt hierbij een aantal stappen. U geeft aan wat uw wensen zijn. Bijvoorbeeld over uw pensioenleeftijd, het verhogen of verlagen van het partnerpensioen of over loonheffingskorting.

Of u kiest bij Plan en vraag aan uit de ‘Beschikbare keuze(s)’. Hier zijn sommige keuzes al voor u gemaakt.

Stap 3 - Bekijk uw pensioenvoorstel
Wilt u nog iets veranderen? Pas dit dan aan. Bent u akkoord met het pensioenvoorstel? Vraag dan uw pensioen definitief aan. U krijgt van ons zo snel mogelijk bericht over de toekenning van uw pensioen.

Stap 4 - Controleer uw toekenning
Als u van ons bericht krijgt over de toekenning van uw pensioen, zijn uw keuzes definitief. Controleer dit bericht goed. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Lees meer over pensioen aanvragen

Loonheffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen die u betaalt. U mag loonheffingskorting maar op 1 inkomen laten toepassen.

U mag zelf kiezen op welk inkomen u de loonheffingskorting laat toepassen.
Kijk op de site van de SVB voor meer hulp bij uw keuze.

  • De DigiD app om in te loggen op Mijn SPW. Of inloggen met DigiD met extra controle via sms; deze extra veiligheidscontrole activeert u via de site van DigiD. Vergeet niet om de keuzemogelijkheid ‘Altijd inloggen met de DigiD app of sms-controle’ op ‘actief’ te zetten.
  • Rekeningnummer waarop we uw pensioen mogen overmaken.
  • Toestemming van uw partner als u het partnerpensioen wilt verlagen. De partner geeft toestemming door een gelegaliseerde handtekening op het aanvraagformulier. De partner moet hiervoor naar de gemeente of een notaris. Dit kost geld. Als de partner een DigiD heeft, kan de partner zonder kosten online toestemming geven.

  • U kunt geen pensioen aanvragen vanaf een datum die in het verleden ligt.
  • Vraag tenminste 2 maanden voor de gewenste pensioendatum uw pensioen aan.
  • U kunt uw pensioenaanvraag niet wijzigen als uw pensioen al is ingegaan. Bereken daarom vooraf goed wat de financiële gevolgen van keuzes zijn.

Kunt u uw pensioen niet digitaal aanvragen? Neemt u dan contact op met het Serviceteam van SPW. Op verzoek sturen wij u dan het aanvraagformulier met een voorlopige opgave per post toe. Als u ons voorstel accepteert, stuurt u het aanvraagformulier ingevuld naar ons terug.

U woont in het buitenland

Als u in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u ook een DigiD aanvragen. Op DigiD voor Nederlanders in het buitenland kunt u lezen hoe u dit doet. Heeft u geen Nederlandse nationaliteit, dan kunt u helaas geen DigiD aanvragen. Neem dan telefonisch contact met ons op.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van uw pensioen? Neemt u dan gerust contact op met het Serviceteam van SPW. U kunt ons op werkdagen van 8.30 tot 17.00 telefonisch bereiken op 020–5835920. Wij helpen u graag.

1 januari 2026 verandert de pensioenregeling

Wat betekenen de nieuwe regels voor pensioen voor u? Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld u ook aan voor de nieuwsbrief!