SPW verhoogt de pensioenen in 2025

17 september 2024

SPW probeert elk jaar de pensioenen te verhogen. Dat noemen wij ook wel indexeren. Per 1 januari verhogen wij de pensioenen. In januari krijgt u hierover persoonlijk bericht.

Verhogingen van de pensioenen:

  • Bouwt u op 31 december 2024 pensioen op bij SPW? Dan verhogen wij het opgebouwde pensioen met 7,41%.
  • Bouwde u in het verleden pensioen op bij SPW? Dan verhogen wij het opgebouwde pensioen met 2,00%.
  • Krijgt u al pensioen van SPW? Dan verhogen wij het pensioen met 2,00%.

Gaat u binnenkort met pensioen?

Om te bepalen welke verhoging u krijgt, kijken wij naar uw situatie op 31 december 2024.

Bouwt u op 31 december 2024 nog pensioen op en gaat u bijvoorbeeld met pensioen op 1 januari? Dan geldt voor u een verhoging van 7,41% voor deelnemers die nog pensioen opbouwen. Gaat u op 1 december 2024 met pensioen dan wordt uw pensioen op 1 januari verhoogd met 2,00%. 

Als u eerder of later dan uw 68ste met pensioen gaat, dan maakt u daarvoor gebruik van flexfactoren. De flexfactoren zijn voor 2025 anders dan voor 2024. Bekijk wat de gewijzigde flexfactoren voor u betekenen.

Hoe bepalen we de verhogingen?

Hoeveel en of we kunnen verhogen, hangt af van onze financiële situatie. Deze moet goed genoeg zijn om de pensioenen nu, maar ook in de toekomst te kunnen verhogen. Nu de nieuwe regels voor pensioen nog niet gelden, is onze beleidsdekkingsgraad bepalend. Deze berekenen we met de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Wij kijken voor de besluitvorming over de hoogte van de indexatiepercentages naar onze financiële situatie op 31 augustus van het jaar voorafgaand aan de indexatie.

Bij de verhoging van de pensioenen kijken we naar deze zaken: 

  1. Hoe SPW er financieel voor staat op 31 augustus; 
  2. De stijging van de lonen. Dat is voor de verhoging van de opgebouwde pensioenen van werknemers die pensioen opbouwen bij SPW. De lonen stegen afgelopen jaar met 10%; 
  3. De stijging van de prijzen. Dat is voor de opgebouwde pensioenen van oud-werknemers die eerder pensioen hebben opgebouwd bij SPW en de pensioenen die we al uitbetalen. De prijzen stegen afgelopen jaar met 2,7%; en 
  4. Of indexatie op dit moment evenwichtig is. We houden rekening met de belangen van alle betrokkenen. Dus we kijken onder meer naar de belangen van jong én oud.