Trouwen of samenwonen

Wat verandert er met de nieuwe regels

Op deze pagina vindt u informatie over wat er verandert met de nieuwe regels wanneer u gaat trouwen of samenwonen. Klik op uw situatie om te zien wat er voor u verandert.

Trouwen of samenwonen met de nieuwe regels

Ik ben (oud-)werknemer

Samenvatting
Met de nieuwe regels verandert er iets als u uw partner wilt aanmelden. Dat kan straks ook met een eenvoudige verklaring. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan hoeft u, net als nu, uw partner niet aan te melden. 

Wat verandert er?

Woont u samen, maar bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan kunt u uw partner nu alleen aanmelden voor partnerpensioen als u een samenlevingscontract heeft.

Icoon trouwen of samenwonen

Met de nieuwe regels is een partnerverklaring voldoende. Uw partner moet wel 18 jaar of ouder zijn.

Volgens de nieuwe regels kunt u uw partner ook aanmelden zonder samenlevingscontract. Dat doet u door samen met uw partner een partnerverklaring te ondertekenen. Daarin moet u aangeven dat u en uw partner:

  • samenwonen op hetzelfde adres; en
  • Voor elkaar zorgen.

Behalve iemand met wie u een liefdesrelatie heeft, kunt u ook iemand anders aanmelden. Dit mag niet uw ouder, grootouder, kind, stiefkind, voormalig pleegkind of kleinkind zijn. Uw broer of zus of een vriend of vriendin kunt u wel als partner aanmelden. Deze persoon moet wel minimaal 18 jaar zijn, met u samenwonen op hetzelfde adres en net als u regelmatig bijdragen aan het huishouden.

Getrouwd of geregistreerd partnerschap

Bent u in Nederland getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan hoeft u niets te doen. Wij krijgen deze informatie via uw gemeente door. Uw partner wordt automatisch bij ons aangemeld voor partnerpensioen. 

Lees meer over trouwen en samenwonen zoals het nu geregeld is.

Veelgestelde vragen over trouwen of samenwonen

Voor uw pensioen is uw partner de persoon met wie u bent getrouwd of met wie u een geregistreerd partnerschap heeft. Of de persoon met wie u samenwoont en die net als u regelmatig bijdraagt aan het huishouden. Uw samenwonende partner moet minimaal 18 jaar zijn en kan niet uw ouder zijn, uw grootouder, kind, stiefkind, (voormalig) pleegkind of kleinkind.

Met de nieuwe regels heeft uw ex-partner geen recht meer op partnerpensioen. Behalve als u vóór 1 januari 2026 pensioen bij ons heeft opgebouwd. Dan heeft uw ex-partner mogelijk wel recht op partnerpensioen.

Overlijdt u terwijl u nog pensioen opbouwt bij SPW?  Dan krijgen uw partner en/of kinderen maandelijks een partner- en/of wezenpensioen van ons. Dat is nu belangrijk, en dat blijft ook met de nieuwe regels belangrijk. Bekijk hier de pagina over overlijden.

Uw partner krijgt geen partnerpensioen en uw kinderen geen wezenpensioen als u overlijdt, behalve als: 

  • u binnen 6 maanden na uw ontslag overlijdt en u na uw ontslag niet bij een andere werkgever bent gaan werken; 
  • u meteen na uw ontslag een werkloosheidsuitkering of een uitkering op grond van de Ziektewet krijgt;  
  • u wordt ontslagen en een WIA-uitkering krijgt. In dat geval loopt uw pensioenopbouw onder voorwaarden (gedeeltelijk) door zonder dat u hiervoor zelf premie hoeft te betalen; of 
  • u partnerpensioen en wezenpensioen heeft opgebouwd vóór 1 januari 2026. 

Daarnaast kunt u er onder voorwaarden zelf voor kiezen om het partner- en wezenpensioen door te laten lopen. De premie betaalt u uit uw pensioenpot. Uw eigen pensioen gaat dan omlaag. 

Heeft u een nieuwe baan bij een werkgever met een pensioenregeling?
Uw partner en kinderen houden recht op het partner- en wezenpensioen dat u tot 1 januari 2026 heeft opgebouwd. Ze hebben daarnaast recht op partner- en wezenpensioen via uw nieuwe werkgever. 

De nieuwe regels in andere situaties

Bekijk wat de nieuwe regels gaan betekenen voor de volgende situaties.

Meer over het vernieuwde pensioen

Op de hoogte blijven

Ook via e-mail houden we u op de hoogte over de nieuwe regels voor pensioen. Ontvangt u deze nog niet? Meld u dan nu aan.

Trouwen of samenwonen met de nieuwe regels

Ik ontvang pensioen

Geen veranderingen

Bent u met pensioen en gaat u samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan met een nieuwe partner? Dan heeft uw nieuwe partner geen recht op partnerpensioen als u komt te overlijden. Dit is nu al zo geregeld en dit blijft zo met de nieuwe regels.

De nieuwe regels in andere situaties

Bekijk wat de nieuwe regels gaan betekenen voor de volgende situaties.

Meer over het vernieuwde pensioen

Op de hoogte blijven

Ook via e-mail houden we u op de hoogte over de nieuwe regels voor pensioen. Ontvangt u deze nog niet? Meld u dan nu aan.