Anw-hiaatpensioen

Overlijdt u terwijl u bij SPW pensioen opbouwt? Dan heeft uw partner misschien recht op een Anw-hiaatpensioen. Het Anw-hiaatpensioen isw extra inkomen voor uw partner. Uw partner krijgt dit als hij of zij aan bepaalde voorwaarden voldoet. Het Anw-hiaatpensioen ontvangt uw partner bovenop het partnerpensioen.

De Anw-hiaatpensioenverzekering stopt 1 januari 2026

Op 1 januari 2026 gaat SPW naar verwachting over naar de nieuwe regels voor pensioen. Onder deze regels bieden we de Anw-hiaatpensioenverzekering niet meer aan. U kunt uw partner nog wel verzekeren voor 2025. Dan blijft uw partner heel 2025 onder voorwaarden verzekerd van een tijdelijk extra pensioen als u dit jaar overlijdt. De uitkering voor uw partner blijft dan ook na 2025 doorlopen.

We geven hieronder antwoord op veelgestelde vragen over het stoppen van de Anw-hiaatpensioenverzekering.

De Anw-hiaatpensioenverzekering is een verzekering waar u zelf voor kiest. We hebben besloten deze verzekering in de vernieuwde pensioenregeling niet meer aan te bieden. In de vernieuwde pensioenregeling is het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum anders geregeld. Zo wordt het gebaseerd op uw inkomen. Het al opgebouwde partnerpensioen tot 1 januari 2026 wordt daaraan toegevoegd.  

U blijft heel 2025 nog verzekerd van een tijdelijk extra pensioen voor uw partner als u overlijdt. Vanaf 1 januari 2026 stopt de verzekering. Wij zorgen ervoor dat u dan geen premie meer betaalt.

Overlijdt u in 2025? Dan wordt het Anw-hiaatpensioen aan uw partner uitbetaald. De uitkeringen blijven ook na 2025 doorlopen. 

U kunt uw partner na 2025 niet meer via SPW laten verzekeren voor een extra pensioen bij uw overlijden. Hiervoor heeft u een andere verzekeraar nodig.

U houdt de uitkering gewoon, ook na 2025. Deze stopt op de eerste dag van de maand waarin u voor het eerst AOW krijgt. Of als u eerder overlijdt.

In het najaar van 2025 krijgt u een voorlopig overzicht van uw huidige pensioen en uw verwachte pensioen in de vernieuwde regeling. In dit overzicht kunt u zien wat de nieuwe dekking voor het partnerpensioen wordt. Vragen hierover kunt u bespreken met een financieel adviseur.

De voordelen van de Anw-hiaatpensioenverzekering

  • Meer financiële zekerheid voor uw nabestaanden
  • Vrije keuze in de hoogte van het verzekerd bedrag
  • Maximaal verzekerd bedrag van € 21.563 per jaar
  • U betaalt geen loonheffing over de premie
  • Uw werkgever houdt de premie in op uw brutosalaris

Bent u nieuw in dienst? Sluit de verzekering binnen 3 maanden af, dan hoeft u geen gezondheidsverklaring in te vullen. 

Bent u bij het afsluiten van een Anw-hiaat verzekering terminaal ziek? In dit geval zal de verzekeraar niet tot uitkering overgaan.

Heeft u zich wel eens zorgen gemaakt over de vraag of uw nabestaanden kunnen rondkomen als u komt te overlijden? Soms hebben nabestaanden onvoldoende inkomsten om goed van rond te komen.

Wanneer u overlijdt hebben uw nabestaanden mogelijk recht op partnerpensioen en wezenpensioen via SPW. Mogelijk heeft uw partner eigen inkomsten uit werk. En misschien krijgen uw partner en eventuele kinderen ook een Anw-uitkering van de overheid. Hier heeft niet iedereen recht op. Ook kan de hoogte van deze uitkering sterk wisselen. U vindt meer informatie over de Anw-uitkering op de website van de Sociale Verzekeringsbank

In sommige situaties hebben nabestaanden onvoldoende inkomsten om goed van rond te komen. Daarom biedt SPW een vrijwillige verzekering aan voor Anw-hiaatpensioen. Dit is een tijdelijke extra maandelijkse uitkering voor uw partner, als u voor de ingang van uw flexpensioen komt te overlijden. Uw partner krijgt dit bedrag naast het gewone partnerpensioen van SPW. De uitkering stopt als uw partner 68 jaar wordt. Of vanaf de eerdere ingangsdatum van zijn of haar AOW-uitkering.

Door het meeverzekeren van Anw-hiaatpensioen zorgt u ervoor dat uw nabestaanden goed verzorgd achterblijven.  

U kunt een verzekering voor Anw-hiaatpensioen afsluiten als u in dienst bent bij een woningcorporatie en deelneemt aan de pensioenregeling van SPW. Bovendien moet uw partner bij SPW zijn aangemeld. SPW verstaat onder ‘een partner’:

  • degene met wie u bent getrouwd
  • degene met wie u een geregistreerd partnerschap heeft
  • degene met wie u samenwoont en met wie u een samenlevingscontract heeft afgesloten bij de notaris;
    Ook moet uw partner aangemeld zijn bij SPW. Dit gebeurt niet automatisch. 

Bent u nieuw in dienst? Sluit de verzekering binnen 3 maanden af, dan hoeft u bij uw aanvraag geen gezondheidsverklaring in te vullen. Meldt u zich later aan? Dan moet u wel een gezondheidsverklaring invullen.

Het Anw-hiaatpensioen is bedoeld als extra inkomen voor uw partner, als u voor de ingang van uw pensioen komt te overlijden. Het is van belang dat u op het moment van overlijden actief deelnemer bent bij SPW. En dat uw partner bij SPW is aangemeld.

Uw partner komt in aanmerking voor Anw-hiaatpensioen zolang hij of zij de 68-jarige leeftijd nog niet heeft bereikt, of zijn/haar eerdere AOW-ingangsdatum. U kunt de verzekering voor Anw-hiaatpensioen afsluiten tot een maximaal bedrag van € 21.563 per jaar (bedrag 2025).

Verder kunt u variëren in de hoogte van het verzekerde bedrag door het opgeven van een wisseldatum. Zo kunt u bijvoorbeeld het verzekerde bedrag verhogen wanneer uw jongste kind 18 jaar wordt. Vanaf die dag vervalt namelijk in veel gevallen de eventuele Anw-uitkering van de overheid. Geef voor de gewenste wisseldatum altijd de eerste dag van de maand aan. 

De verzekering voor het Anw-hiaatpensioen stopt automatisch in de hieronder genoemde situaties. Het gaat daarbij om de beëindiging van een verzekering die nog niet tot uitkering is gekomen.

Bij veranderingen in uw dienstverband:

  • vanaf de dag waarop uw dienstverband bij uw huidige werkgever eindigt
  • vanaf de dag dat u niet meer deelneemt aan de pensioenregeling van SPW

Bij pensionering:

  • vanaf de maand waarin uw flexpensioen volledig ingaat

Bij bereiken bepaalde leeftijd partner:

  • op de eerste dag van de maand waarin uw partner 68 jaar wordt. Of, als dat eerder is, per de eerste dag van de maand waarin uw partner voor het eerst AOW krijgt

Bij overlijden:

  • als u overlijdt voordat u 68 jaar bent (de verzekering komt dan mogelijk tot uitkering)
  • vanaf de dag waarop uw partner overlijdt

Bij veranderingen in uw relatie:

  • vanaf de dag waarop uw relatie eindigt 

Op 1 januari 2026

  • We gaan dan naar verwachting over naar de nieuwe regels voor pensioen. Onder deze nieuwe regels bieden we de Anw-hiaatpensioenverzekering niet meer aan.

 

Ook kunt u de verzekering zelf beëindigen. Zegt u de verzekering op? Dan eindigt deze per de 1e dag van de volgende maand. Wij zorgen ervoor dat u dan geen premie meer betaalt.

Heeft u een lopende verzekering voor Anw-hiaatpensioen en komt u te overlijden? Dan wordt het Anw-hiaatpensioen aan uw partner uitbetaald.

De verzekering voor het Anw-hiaatpensioen gaat in op de eerste dag van de maand waarin u overlijdt. De uitkering wordt maandelijks achteraf aan uw partner uitbetaald.

Op 1 januari 2026 stopt de Anw-hiaatpensioenverzekering. Al ingegane uitkeringen voor uw partner blijven gewoon doorlopen.

De uitkering van het Anw-hiaatpensioen stopt per de eerste dag van de maand waarin uw partner 68 jaar wordt. Of, als dat eerder is, per de eerste dag van de maand waarin uw partner voor het eerst AOW krijgt.

Komt uw partner te overlijden? Dan wordt de uitbetaling van het Anw-hiaatpensioen stopgezet per de eerste dag van de maand volgend op het overlijden van uw partner.

De premie wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. De hoogte van de premie die u betaalt hangt af van:

  • uw leeftijd
  • de leeftijd van uw partner
  • het gekozen verzekerd bedrag
  • en de gekozen wisseldatum

Over de premie die u betaalt, hoeft u geen loonheffing te betalen. De premie wordt ingehouden op uw brutosalaris door uw werkgever.

Vanaf 1 januari 2026 stopt de Anw-hiaatpensioenverzekering. Wij zorgen ervoor dat u dan geen premie meer betaalt.

Wilt u een Anw-hiaatpensioenverzekering afsluiten? Vul dan het aanvraagformulier in. Stuur dit op naar het adres dat op het aanvraagformulier staat. U krijgt vervolgens een offerte van ons. Daarna beslist u of u de verzekering wilt afsluiten. 

Bent u nieuw in dienst? Sluit de verzekering binnen 3 maanden af, dan hoeft u bij uw aanvraag geen gezondheidsverklaring in te vullen. Meldt u zich later aan? Dan moet u wel een gezondheidsverklaring invullen.

  • U hoeft geen gezondheidsverklaring in te vullen als u de verzekering afsluit binnen 3 maanden nadat u indiensttreding. De verzekering gaat in vanaf de 1e dag van een maand naar keuze.
  • Meldt u zich later aan? Dan moet u wel een gezondheidsverklaring invullen. Wij vragen ook om een gezondheidsverklaring als u het verzekerde bedrag wilt wijzigen. De verzekering gaat dan in op de dag waarop SPW uw aanmelding/wijziging krijgt.
  • U kunt variëren in de hoogte van het verzekerde bedrag door het opgeven van een wisseldatum. Zo kunt u bijvoorbeeld het verzekerde bedrag verhogen op de dag waarop uw jongste kind 18 jaar wordt. Vanaf die dag vervalt namelijk in veel gevallen de eventuele Anw-uitkering van de overheid. 
  • De Anw-hiaatpensioenverzekering is een vrijwillige verzekering. U betaalt de premie hiervoor zelf. Over de premie die u betaalt, hoeft u geen loonheffing te betalen. De premie wordt door uw werkgever ingehouden op uw brutosalaris.
  • Vanaf 1 januari 2026 biedt SPW deze verzekering niet meer aan. U kunt uw partner nog wel onder voorwaarden voor heel 2025 laten verzekeren van een extra pensioen bij uw overlijden. Al ingegane uitkeringen voor uw partner blijven ook na 2025 gewoon doorlopen.