Pensioen in het buitenland

U woont in het buitenland. Of u denkt er over na om met pensioen te gaan in het buitenland. Dan zijn er een aantal zaken om op te letten. Ze staan hieronder op een rij.

U verhuist in of naar het buitenland

Geef dan uw nieuwe adres aan ons door. Doe dit via ons contactformulier. En verander ook uw adres in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Indien u vanuit het buitenland naar Nederland verhuist, geef uw adresgegevens door aan uw gemeente. 

 

U geeft wijzigingen zelf aan ons door

Vanuit het buitenland krijgen wij wijzigingen van uw gegevens niet automatisch door. Deze moet u zelf doorgeven:

Wijzig uw buitenlandse non-SEPA rekeningnummer

Wilt u uw pensioen op een ander rekeningnummer ontvangen? U kunt uw rekeningnummer wijzigen via Mijn SPW.

Woont u in het buitenland en heeft u een rekeningnummer in een land buiten het SEPA-gebied? Dan kan het zijn dat u niet kunt inloggen met DigiD. U kunt dan het formulier wijzigen Non-SEPA rekeningnummer invullen en terugsturen via ons contactformulier of per post:

SPW
Postbus 637
1000 EE AMSTERDAM

Loonheffingskorting en belasting in het buitenland

Het kan zijn dat u zowel in Nederland als in het land waar u woont belasting betaalt over uw pensioen. Om dit te voorkomen, sloot Nederland belastingverdragen met een aantal landen. Woont u in een land waarmee een belastingverdrag is gesloten? Vraag dan vrijstelling van inhouding loonbelasting aan bij de Belastingdienst. Vermeld op het formulier het loonheffingennummer: 0034.28.850.L.03. Zo voorkomt u dat u in beide landen loonbelasting betaalt.

Bewijs van in leven zijn

Als u in het buitenland woont sturen wij u elk jaar het formulier ‘Levensbewijs'. U ontvangt het formulier, omdat we van buitenlandse gemeenten geen bericht krijgen als u overlijdt. Dit formulier moet u laten invullen en stempelen door de gemeentefunctionaris in uw gemeente. Daarna stuurt u het aan ons terug. Doet u dat niet? Dan schorsen wij uw uitkering tot wij een geldig levensbewijs ontvangen.

Recht op medische zorg op kosten van Nederland

Woont u in een van deze verdragslanden en krijgt u pensioen uit Nederland? Dan heeft u misschien recht op medische zorg op kosten van Nederland. Meer informatie over de regeling voor gepensioneerden in het buitenland leest u op de website van het CAK.

Veilig inloggen met DigiD of eIDAS

Wanneer u al een DigiD heeft, gebruikt u deze om in te loggen in het buitenland. Wanneer u geen DigiD hebt, kunt u 2 dingen doen:

  1. U vraagt een DigiD aan op de website van DigiD.
  2. U logt in met jouw elektronische ID (eID) in eIDAS.

U moet dan wel een Nederlandse nationaliteit hebben. Of de nationaliteit van een ander land in de Europese Economische ruimte.

 

    Uw BSN aanvragen in het buitenland

    Als u in het buitenland woont, kunt u een BSN aanvragen. Hoe u dit doet, hangt af van uw situatie. U kunt zich inschrijven bij de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Soms kunt u er ook 1 krijgen van een andere (overheids)instantie, zoals de SVB of de Belastingdienst. Voor meer informatie kijkt u op de pagina van de Rijksoverheid.