Wat er gebeurt op 1 januari 2026

Als we overgaan op het vernieuwde pensioen

Samenvatting: Op 1 januari 2026 verwacht SPW over te stappen op de nieuwe regels voor pensioen. We berekenen dan precies hoeveel ieder pensioen in totaal waard is. Al deze bedragen zetten we over naar het vernieuwde pensioen. Het geld dat daarna over is, verdelen we verder. 

U hoeft niets te doen

Een aantal maanden na de overgang, ontvangt u een definitief overzicht van uw verwachte pensioen met de huidige en met de nieuwe regels. Ontvangt u pensioen? Dan is het goed te weten dat de betaling van uw maandelijks pensioen doorloopt. Ook in de periode dat we overstappen.

Verdeling van het geld

Sociale partners (werkgevers- en werknemersorganisaties) hebben afspraken gemaakt over de verdeling van het geld dat we op 1 januari 2026 hebben. Deze afspraken staan in het transitieplan .

Als we overstappen op de nieuwe regels, berekenen we hoeveel ieder pensioen in totaal waard is. Op de euro precies. Dat doen we voor het pensioen dat u tot nu toe bij ons heeft opgebouwd. Of voor het pensioen dat u al van ons ontvangt. Het totaalbedrag van alle pensioenen zetten we over naar het vernieuwde pensioen. Het geld dat daarna over is verdelen we verder.  

Hoe beter onze financiële situatie op dat moment is, hoe meer geld we daarna over hebben. Hieronder leest u waarvoor we dit gebruiken. Hoe we er financieel voor staan kunt u zien aan onze dekkingsgraad.

Daar hebben sociale partners (werkgevers- en werknemersorganisaties) afspraken over gemaakt in het transitieplan . Hoe meer geld er over is, hoe meer we kunnen gebruiken voor:  
 

  • het vullen van de gezamenlijke buffer (solidariteitsreserve); 
  • een compensatie voor wie de overgang naar het vernieuwd pensioen minder gunstig is;
  • extra aanvulling van de pensioenen van iedereen. 

Vullen van de buffer

De hoogte van de dekkingsgraad op 1 januari 2026 bepaalt tot hoever we de buffer vullen. De buffer is vol als er 15% van ons fondsvermogen in zit. 

Tot hoever we de buffer vullen hangt af van onze dekkingsgraad als we overgaan naar het vernieuwde pensioen:
 

  • Bij een dekkingsgraad van 109% is de buffer 5% van het fondsvermogen.
  • Bij een dekkingsgraad van 123% is de buffer 10% van het fondsvermogen.
  • Bij een dekkingsgraad van 136% of hoger is de buffer 15% van het fondsvermogen. 

Na 1 januari 2026 vullen we de buffer in goede jaren aan uit de opbrengsten uit beleggingen.  

U krijgt mogelijk een compensatie in uw pensioenpot

Bent u op 1 januari 2026 tussen 34 en 68 jaar? En bouwt u op dat moment pensioen bij ons op? Dan krijgt u mogelijk een compensatie in uw pensioenpot.

Sociale partners (werkgevers- en werknemersorganisaties) hebben dit afgesproken omdat de overgang naar het vernieuwde pensioen voor u mogelijk minder gunstig is. Op die manier is de overgang naar de nieuwe regels zo eerlijk mogelijk voor iedereen.

We geven deze vergoeding alleen als we genoeg geld hebben op 1 januari 2026. 

Met de huidige regels bouwt u ieder jaar een even groot stukje pensioen op met elke euro premie. Welke leeftijd u ook heeft. Na ongeveer 40 jaar vormen al die stukjes samen een volledig pensioen. Maar een euro van jongere mensen levert eigenlijk meer op dan van oudere mensen. Want de euro van jonge mensen kan nog jaren groeien. Maar de euro van oudere mensen niet zo lang meer.  

Als u uw hele leven pensioen opbouwt bij SPW werkt dat goed. Als we overgaan naar de nieuwe regels verandert dit. U kunt hier nadeel van hebben als u tussen 34 en 68 jaar bent. Daar willen sociale partners u voor compenseren. 

We kunnen compensatie geven als onze financiële situatie goed genoeg is op 1 januari 2026. U ontvangt deze compensatie: 
 

  • Als u tussen 34 en 68 jaar oud bent. 
  • Als u via uw werk pensioen bij ons opbouwt op 31 december 2025.
  • Als u door uw arbeidsongeschiktheid (deels) pensioen bij ons opbouwt op 31 december 2025.
  • Als u uw pensioen vrijwillig voorzet op 31 december 2025 nadat u uit dienst bent gegaan. Bijvoorbeeld omdat u een eigen onderneming start. Voorwaarde is dan wel dat u geen pensioen opbouwt via een andere werkgever.

Hoeveel compensatie we kunnen geven hangt onder andere af van onze dekkingsgraad op 1 januari 2026. We verwachten dat we volledige compensatie kunnen geven bij een dekkingsgraad vanaf ongeveer 107%. De hoogte van de compensatie hangt ook af van uw leeftijd en salaris. 

In de tweede helft van 2025 krijgt u een voorlopig eerste overzicht van uw verwachte pensioen. Daarin is de verwachte compensatie verwerkt in uw pensioen. Maar u ziet dan nog niet om welk bedrag het gaat. Uw definitieve compensatie is pas bekend als we overgaan op de nieuwe regels. U ziet het bedrag terug op het definitieve overzicht dat u daarna ontvangt.

U ontvangt uw compensatie in uw pensioenpot.

Gaat u uit dienst voor 1 januari 2026? Dan ontvangt u geen compensatie. U moet op 31 december 2025 in dienst zijn. Mogelijk heeft u wel recht op compensatie bij uw eventuele nieuwe pensioenfonds. Heeft u geen nieuw pensioenfonds of -verzekeraar via een andere werkgever? Dan kunt u vrijwillig pensioen blijven opbouwen bij SPW en komt u wel in aanmerking voor compensatie.

Extra aanvulling van de pensioenen

In het verleden hebben we niet altijd de pensioenen kunnen verhogen. Sociale partners hebben afgesproken dat we deze gemiste verhogingen niet gaan goedmaken. Als ons pensioen zou blijven zoals het is, zou dit hoogstwaarschijnlijk ook niet gebeuren.

Is er voldoende geld over op 1 januari 2026? Dan gaan we dat wel gebruiken om de pensioenen aan te vullen. Wij verwachten dat dit kan bij een dekkingsgraad vanaf ongeveer 112%.

Dat mocht niet volgens de regels van de wet. We mogen de pensioenen volgens de huidige regels gedeeltelijk verhogen als de dekkingsgraad minimaal 110% is. Een volledige verhoging mag bij de huidige regels pas vanaf een dekkingsgraad van ongeveer 140%. Ook geldt er een maximum voor de verhoging van het pensioen. Daardoor heeft u mogelijk verhogingen van uw pensioen niet of gedeeltelijk gekregen. 

Meer over het vernieuwde pensioen

Op de hoogte blijven

Ook via e-mail houden we u op de hoogte over de nieuwe regels voor pensioen. Ontvangt u deze nog niet? Meld u dan nu aan.