Partnerpensioen is pensioen voor uw partner als u overlijdt. Als deelnemer aan deze pensioenregeling bouwt u partnerpensioen op. Ook als u geen partner heeft.
Meestal is partnerpensioen automatisch geregeld
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, hoeft u uw partner niet aan te melden. Maar woont u samen of trouwt u in het buitenland, dan weten wij dat niet. Wilt u regelen dat uw partner een partnerpensioen krijgt als u overlijdt?
- Als u samenwoont: meld uw partner dan aan. Dit kan als u een notarieel samenlevingscontract heeft en op hetzelfde adres bent ingeschreven bij de gemeente.
- Als u in het buitenland woont en trouwt: stuur of mail ons een kopie van uw huwelijksakte.
Hoogte partnerpensioen
Jaarlijks bouwt u 1,313% van de pensioengrondslag op aan partnerpensioen. De hoogte van het partnerpensioen is afhankelijk van het moment waarop u overlijdt.
Wij onderscheiden hierbij drie situaties:
- Overlijdt u op of ná uw 68e? Uw partner ontvangt een partnerpensioen dat u tot uw pensioendatum heeft opgebouwd.
- Overlijdt u vóór uw 68e en bouwt u op dat moment pensioen op bij SPW? Uw partner ontvangt een partnerpensioen dat gelijk is aan het 'te bereiken partnerpensioen’.
- Overlijdt u vóór uw 68e en bouwt u op dat moment geen pensioen meer op bij SPW? Uw partner ontvangt dan het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd tot het moment dat uw deelname bij SPW eindigde.
Hoeveel partnerpensioen uw partner krijgt, ziet u op uw Uniform Pensioenoverzicht, op Mijn SPW en op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Mogelijk recht op Anw-uitkering
Als u overlijdt, heeft uw partner misschien recht op een wettelijke nabestaandenuitkering van de overheid: de Anw-regeling. Hieraan zijn voorwaarden verbonden. Uw partner moet dan:
- geboren zijn vóór 1950, of;
- minderjarige kinderen te verzorgen hebben, of;
- gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn.
Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Lees meer over partnerpensioen bij SPW