Nieuwe baan met de nieuwe regels

Ik ben (oud-)werknemer

Samenvatting
Als u een nieuwe baan heeft, wilt u misschien uw pensioen meenemen. Van SPW naar een ander pensioenfonds of andersom. Dat kan nu en ook straks weer. Dit duurt tot 2028 mogelijk wel langer.

Pensioen meenemen kan tijdelijk langer duren

Alle pensioenfondsen moeten uiterlijk 1 januari 2028 over zijn naar de nieuwe regels voor pensioen. Wilt u in de periode tot 2028 pensioen meenemen (waardeoverdracht)? Dat kan alleen als:

Icoon nieuwe baan
  • beide pensioenfondsen nog niet over zijn naar de nieuwe regels, of;  
  • beide pensioenfondsen al wel over zijn naar de nieuwe regels. 

Is het ene pensioenfonds wel en het andere nog niet over naar de nieuwe regels? Dan kan het tijdelijk langer duren om uw pensioen over te dragen. Uiterlijk tot 1 januari 2028. Pensioen meenemen van of naar een verzekeraar blijft wel mogelijk in deze periode.

Pensioen meenemen (waardeoverdacht) kan tot 1 januari 2028 langer duren. Dit geldt voor beide situaties:  

  • Uw nieuwe werkgever zit bij SPW. U heeft pensioen bij een ander pensioenfonds (of een verzekeraar) en wilt dit meenemen naar SPW.  
  • U heeft een nieuwe werkgever die bij een ander pensioenfonds zit. U wilt uw pensioen bij SPW meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds.

Wilt u uw pensioen nog dit jaar meenemen naar of van een ander pensioenfonds? Dan kunt u dit het beste zo snel mogelijk aanvragen op mijnwaardeoverdracht.nl. In ieder geval uiterlijk oktober 2025. Dan kunnen wij (of uw nieuwe pensioenfonds) het mogelijk nog dit jaar voor u regelen. Tussen het moment van aanvragen en het moment dat uw pensioen is overgedragen zitten vaak enkele maanden. Wij vragen informatie op bij het andere pensioenfonds en sturen u een offerte. Pas na akkoord op de offerte kan uw pensioen over. 

Waardeoverdracht kent voor- en nadelen. Sommige mensen vinden het fijn om al hun pensioen bij hetzelfde pensioenfonds te hebben, anderen vinden spreiding juist prettig. Ook kan de ene regeling beter zijn dan de andere. Wel of geen waardeoverdracht is een keuze die u zelf maakt. 

Lees meer over waardeoverdracht

Krijgt u een nieuwe baan, maar zit uw nieuwe werkgever ook bij SPW? Dan verandert er voor u niks.

Krijgt u een nieuwe baan en zit uw werkgever niet bij SPW? Lees wat u kunt doen. 

Bent u op 31 december 2025 tussen 34 en 68 jaar oud? En bouwt u op 31 december 2025 pensioen bij ons op? Dan krijgt u mogelijk een compensatie. Sociale partners hebben dit afgesproken omdat de overgang naar de nieuwe regels voor u mogelijk minder gunstig is. Op die manier is de overgang zo eerlijk mogelijk voor iedereen. We geven deze compensatie alleen als we genoeg geld hebben op 1 januari 2026.  Lees meer over compensatie.

Gaat u voor 1 januari 2026 naar een ander pensioenfonds of een verzekeraar? Dan heeft u geen recht meer op deze compensatie bij SPW, maar mogelijk wel bij uw nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar.

Bouwt u op 31 december 2025 nergens pensioen op? U kunt bij SPW mogelijk uw pensioen vrijwillig voortzetten. Dan krijgt u onder voorwaarden wel compensatie.

Bij ons heeft uw partner na 1 januari 2026 recht op twee stukjes partnerpensioen:  

  1. dat wat u tot 1 januari 2025 mogelijk heeft opgebouwd volgens de oude regels (want dat blijft gewoon staan) en  
  2. het partnerpensioen volgens de nieuwe regels.  

Als u overlijdt krijgt uw partner allebei de stukjes: het oude én het nieuwe partnerpensioen. Maar als u uw pensioen meeneemt van het ene naar het andere pensioenfonds, vervalt het oude partnerpensioen onder 1. De waarde hiervan komt erbij in uw pensioenpot. Daardoor is er meer pensioen voor u, maar minder voor uw partner. Als u overlijdt, krijgt uw partner alleen nog het partnerpensioen volgens de nieuwe regels onder 2. 

Als u met pensioen gaat, bepaalt u hoeveel partnerpensioen u wilt regelen voor uw partner als u komt te overlijden. Wij gaan standaard uit van 70% van het ouderdomspensioen. Maar u kunt ook een andere verdeling kiezen.

Veelgestelde vragen bij een nieuwe baan

Dan heeft u bij ons geen pensioen meer voor u of uw partner. Bent u gescheiden? Het pensioen voor uw ex-partner blijft wel bij ons staan.

Op Mijnpensioenoverzicht.nl kunt u een overzicht downloaden van uw pensioen. U ziet op dit overzicht ook bij welk pensioenfonds of welke verzekeraar dit staat.

Dan gaat dat geld in uw pensioenpot bij SPW. Daardoor groeit uw pensioenpot en ook het pensioen dat u later kunt verwachten.

Dat hangt af van uw persoonlijke situatie.  Wij kunnen u hierover niet adviseren. Wij maken graag een voorstel dat u met een financieel adviseur kunt bespreken.

Ook met de nieuwe regels kan dat in een aantal gevallen. We noemen dat ook wel uw pensioen vrijwillig voortzetten. Bijvoorbeeld als u zelfstandig gaat ondernemen. U betaalt dan zelf maandelijks de premie, inclusief het deel dat uw werkgever betaalde. Met de nieuwe regels, kan dit ook als u via een andere werkgever pensioen opbouwt. Tot 1 januari 2026 kan dat nog niet. Lees meer over vrijwillige voortzetting volgens de huidige en nieuwe regels.

Uw partner krijgt geen partnerpensioen en uw kinderen geen wezenpensioen als u overlijdt, behalve als: 

  • u binnen 6 maanden na uw ontslag overlijdt en u na uw ontslag niet bij een andere werkgever bent gaan werken; 
  • u meteen na uw ontslag een werkloosheidsuitkering of een uitkering op grond van de Ziektewet krijgt;  
  • u wordt ontslagen en een WIA-uitkering krijgt. In dat geval loopt uw pensioenopbouw onder voorwaarden (gedeeltelijk) door zonder dat u hiervoor zelf premie hoeft te betalen; of 
  • u partnerpensioen en wezenpensioen heeft opgebouwd vóór 1 januari 2026. 

Daarnaast kunt u er onder voorwaarden zelf voor kiezen om het partner- en wezenpensioen door te laten lopen. De premie betaalt u uit uw pensioenpot. Uw eigen pensioen gaat dan omlaag.

Uw partner en kinderen houden recht op het partner- en wezenpensioen dat u tot 1 januari 2026 heeft opgebouwd. Ze hebben daarnaast recht op partner- en wezenpensioen via de pensioenregeling van uw nieuwe werkgever.

De nieuwe regels in andere situaties

Bekijk wat de nieuwe regels gaan betekenen in de volgende situaties    

Meer over het vernieuwde pensioen

Op de hoogte blijven

Ook via e-mail houden we u op de hoogte over de nieuwe regels voor pensioen. Ontvangt u deze nog niet? Meld u dan nu aan.