Regels tegen schijnzelfstandigheid worden strenger

27 februari 2025

Dit hoeft geen probleem te zijn zolang iedereen zich aan de regels houdt. Lijkt de werkrelatie met de zelfstandige op werken in loondienst? Dan heet dit schijnzelfstandigheid.

Zo herkent u schijnzelfstandigheid

Soms kan het lijken alsof een zelfstandige bij u in loondienst is. Bijvoorbeeld:
 

  • Als u als opdrachtgever precies zegt hoe de zelfstandige het werk moet doen.
    Zelfstandigen bepalen meestal zelf hoe zij hun werk doen.

  • Als de zelfstandige voor maar 1 opdrachtgever werkt.
    Zelfstandigen werken meestal voor meerdere opdrachtgevers. Als de zelfstandige voor maar 1 opdrachtgever werkt, dan lijkt het alsof hij/zij werknemer is.  

  • Als u de zelfstandige elke maand hetzelfde betaalt. 
    Als het loon van de zelfstandige elke maand hetzelfde is, dan lijkt het alsof hij/zij werknemer is. 

Dit heet schijnzelfstandigheid.  

De Belastingdienst gaat controleren op schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst heeft aangegeven vanaf 1 januari 2025 strenger te controleren op schijnzelfstandigheid. En kan in in een bepaalde situatie vaststellen dat een werkrelatie lijkt op werken in loondienst. De werkgever en de zelfstandige zijn dan verplicht pensioenpremie te betalen. De Belastingdienst heeft toegezegd de controle niet te doen met zogenoemde terugwerkende kracht voor 2025. 

Meer weten over de controle van De Belastingdienst op schijnzelfstandigheid?

Het verschil tussen een werknemer en een zelfstandige

Werknemers hebben een schriftelijke arbeidsovereenkomst met hun werkgever. Daarin staat wat hun rechten en plichten zijn.  Zelfstandigen hebben geen arbeidsovereenkomst, maar een opdrachtovereenkomst. 
 

  • Is een persoon bij u in dienst? Dan heeft hij/zij een arbeidsovereenkomst. U en uw werknemer betalen premies voor zijn/haar pensioen. Uw werknemer bouwt automatisch pensioen op bij SPW.

  • Werkt een zelfstandige voor uw bedrijf? Dan heeft deze persoon een opdrachtovereenkomst. U (opdrachtgever) en de zelfstandige (opdrachtnemer) betalen geen premies voor pensioen. De zelfstandige bouwt geen pensioen op bij SPW. En wordt niet beschermd bij ontslag of ziekte. 

Goed om te weten
Een medewerker die nu voor uw organisatie werkt als zzp'er kan zich op een later moment niet bij SPW beroepen op schijnzelfstandigheid en aanspraak doen op pensioen. Dit is iets tussen werkgever en werknemer. U als werkgever heeft een overeenkomst met SPW. 
Het is belangrijk nu uw personeelsbestand na te kijken op mogelijke schijnzelfstandigen en daarop passende maatregelen te nemen.